Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Cookies w celu realizacji usług. Korzystanie z witryny oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
-
Strefa klienta
-
Koszyk ( 0 )
- Wszystkie kategorie
-
NIEBANALNY ASORTYMENT
- HIT
- Budynie, galaretki, kisiele
- Dania gotowe
- Desery i dodatki do deserów
- Dodatki do wypieków, soda
- Dzieci i niemowlęta
- Glony, algi, wodorosty
- Grzyby
- Herbaty
- Higiena
- Inne
- Kakao, karob
- Karma dla zwierząt
- Kasze i kaszki
- Kawy (palone, zielone, świeżo palone
- Kawy zbożowe i inne napoje w proszku
- Kosmetyki
- Kremy orzechowe, czekoladowe, inne
- Lodówka inne
- Makarony i kuskus
- Miody, produkty z miodu
- Mięso i wędliny
- Mąki i skrobie
- Nabiał
- Napoje
- Nasiona i ziarna
- Octy
- Oleje, oliwy
- Orzechy, migdały, kasztany
- Owoce przetworzone
- Owoce suszone
- Pasty - wege (nie chłodnia)
- Pieczywo
- Proteiny
- Przyprawy i zioła
- Ryby, owoce morza
- Ryże
- Sosy
- Strączkowe
- Słodycze i przekąski
- Słodzące
- Warzywa przetworzone
- Wina, cydry, piwa
- Zdrowie
- Śniadaniowe
- Środki czystości
- Środki żelujące - agar agar i inne.
- Świeże (owoce i warzywa)
- pieczywo i ciasta chłodnicze
-
PRODUCENCI
- ZAMÓWIENIA I DOSTAWY
-
-
BIOPLANET(powiat Bolesławiec)
- HIT
- Budynie, galaretki, kisiele
- Dania gotowe
- Desery i dodatki do deserów
- Dodatki do wypieków, soda
- Dzieci i niemowlęta
- Glony, algi, wodorosty
- Grzyby
- Herbaty
- Higiena
- Inne
- Kakao, karob
- Karma dla zwierząt
- Kasze i kaszki
- Kawy (palone, zielone, świeżo palone
- Kawy zbożowe i inne napoje w proszku
- Kosmetyki
- Kremy orzechowe, czekoladowe, inne
- Lodówka inne
- Makarony i kuskus
- Miody, produkty z miodu
- Mięso i wędliny
- Mąki i skrobie
- Nabiał
- Napoje
- Nasiona i ziarna
- Octy
- Oleje, oliwy
- Orzechy, migdały, kasztany
- Owoce przetworzone
- Owoce suszone
- Pasty - wege (nie chłodnia)
- Pieczywo
- Proteiny
- Przyprawy i zioła
- Ryby, owoce morza
- Ryże
- Sosy
- Strączkowe
- Słodycze i przekąski
- Słodzące
- Warzywa przetworzone
- Wina, cydry, piwa
- Zdrowie
- Śniadaniowe
- Środki czystości
- Środki żelujące - agar agar i inne.
- Świeże (owoce i warzywa)
- pieczywo i ciasta chłodnicze
- BIOPLANET(wysyłka Polska)

-
NIEBANALNY ASORTYMENT
- HIT
- Budynie, galaretki, kisiele
- Dania gotowe
- Desery i dodatki do deserów
- Dodatki do wypieków, soda
- Dzieci i niemowlęta
- Glony, algi, wodorosty
- Grzyby
- Herbaty
- Higiena
- Inne
- Kakao, karob
- Karma dla zwierząt
- Kasze i kaszki
- Kawy (palone, zielone, świeżo palone
- Kawy zbożowe i inne napoje w proszku
- Kosmetyki
- Kremy orzechowe, czekoladowe, inne
- Lodówka inne
- Makarony i kuskus
- Miody, produkty z miodu
- Mięso i wędliny
- Mąki i skrobie
- Nabiał
- Napoje
- Nasiona i ziarna
- Octy
- Oleje, oliwy
- Orzechy, migdały, kasztany
- Owoce przetworzone
- Owoce suszone
- Pasty - wege (nie chłodnia)
- Pieczywo
- Proteiny
- Przyprawy i zioła
- Ryby, owoce morza
- Ryże
- Sosy
- Strączkowe
- Słodycze i przekąski
- Słodzące
- Warzywa przetworzone
- Wina, cydry, piwa
- Zdrowie
- Śniadaniowe
- Środki czystości
- Środki żelujące - agar agar i inne.
- Świeże (owoce i warzywa)
- pieczywo i ciasta chłodnicze
-
PRODUCENCI
- ZAMÓWIENIA I DOSTAWY
-
-
ZAKWAS CHLEBOWY ŻYTNI LIOFILIZOWANY BIO 35 g - DARY NATURY


Symbol:
5904538032494
7.00
Wysyłka w ciągu | natychmiast |
Dostępność |
Duża dostępność
|
Waga | 0.04 kg |
Kod kreskowy | |
EAN | 5904538032494 |
- Opis
- Parametry
- Opinie i oceny (0)
SKŁADNIKI
zakwas chlebowy ŻYTNI liofilizowany* (mąka ŻYTNIA*, woda). (* certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Zakwas chlebowy liofilizowany. Bez dodatku drożdży.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przygotowanie zakwasu:
1. Wybudzanie zakwasu: zawartość saszetki wsypać do szklanego słoika i dolać 35 ml ciepłej wody (40 °C). Wymieszać drewnianą łyżką, nakryć gazą lub papierowym ręcznikiem i odstawić do momentu połączenia składników w jednolitą, gładką masę (ok. 60 min).
2. Dokarmienie zakwasu: do litrowego, szklanego słoika wsypać 200 g mąki, dolać 200 ml ciepłej wody (40 °C), a następnie dodać wybudzony zakwas. Wszystkie składniki wymieszać, nakryć gazą lub papierowym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na 12-20 godzin (w zależności od rodzaju mąki i temperatury otoczenia).
W momencie zwiększenia objętości i pojawienia się pęcherzyków powierza, zakwas jest gotowy do użycia. Porcja przeznaczona do przygotowania około 3 bochenków chleba.
UWAGA
Jeśli używamy mniejszej ilości zakwasu a kolejny wypiek planujemy następnego dnia, zakwas powinniśmy przechowywać w ciepłym miejscu i dokarmiać go co 24 godziny. Zakwas dokarmiamy analogicznie, dodając do słoika 35 g mąki i 35 g letniej wody, następnie łącząc składniki drewnianą łyżką lub patyczkiem.
Jeśli planujemy piec chleb okazjonalnie, zakwas przechowujmy w lodówce, pamiętając o tym, by tylko przykryć go zakrętką, a nie zakręcać słoika. Tak przechowywany zakwas nie wymaga codziennego dokarmiania, wystarczy by był karmiony raz w tygodniu. Aby dokarmić zakwas przechowywany w lodówce, należy wcześniej wyciągnąć go z lodówki na ok. 2-3 godziny, następnie dokarmić, wymieszać i znów odstawić w ciepłe miejsce na 10-12 godzin.
Przygotowanie chleba:
1. Mąkę (1,8 kg) wsypujemy do misy, mieszamy z solą. Dodajemy aktywny zakwas, wlewamy 1,5 l letniej wody i krótko wyrabiamy ciasto do połączenia składników.
2. Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, ciasto przekładamy do środka. Zwilżamy dłoń wodą i wyrównujemy wierzch. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 4-5 godziny w ciepłym miejscu, bez przeciągów.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 210 °C. Wierzch wyrośniętego ciasta skrapiamy wodą i wkładamy formę do piekarnika. Pieczemy ok. 40 minut.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA w 100 g
Wartość energetyczna: 1558 kJ/368 kcal
Tłuszcz: 1,7 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,3 g
Węglowodany: 83 g
w tym cukry: 1,1 g
Błonnik: 8,3 g
Białko: 9,0 g
Sól: 2,1 g
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
zakwas chlebowy ŻYTNI liofilizowany* (mąka ŻYTNIA*, woda). (* certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Zakwas chlebowy liofilizowany. Bez dodatku drożdży.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przygotowanie zakwasu:
1. Wybudzanie zakwasu: zawartość saszetki wsypać do szklanego słoika i dolać 35 ml ciepłej wody (40 °C). Wymieszać drewnianą łyżką, nakryć gazą lub papierowym ręcznikiem i odstawić do momentu połączenia składników w jednolitą, gładką masę (ok. 60 min).
2. Dokarmienie zakwasu: do litrowego, szklanego słoika wsypać 200 g mąki, dolać 200 ml ciepłej wody (40 °C), a następnie dodać wybudzony zakwas. Wszystkie składniki wymieszać, nakryć gazą lub papierowym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na 12-20 godzin (w zależności od rodzaju mąki i temperatury otoczenia).
W momencie zwiększenia objętości i pojawienia się pęcherzyków powierza, zakwas jest gotowy do użycia. Porcja przeznaczona do przygotowania około 3 bochenków chleba.
UWAGA
Jeśli używamy mniejszej ilości zakwasu a kolejny wypiek planujemy następnego dnia, zakwas powinniśmy przechowywać w ciepłym miejscu i dokarmiać go co 24 godziny. Zakwas dokarmiamy analogicznie, dodając do słoika 35 g mąki i 35 g letniej wody, następnie łącząc składniki drewnianą łyżką lub patyczkiem.
Jeśli planujemy piec chleb okazjonalnie, zakwas przechowujmy w lodówce, pamiętając o tym, by tylko przykryć go zakrętką, a nie zakręcać słoika. Tak przechowywany zakwas nie wymaga codziennego dokarmiania, wystarczy by był karmiony raz w tygodniu. Aby dokarmić zakwas przechowywany w lodówce, należy wcześniej wyciągnąć go z lodówki na ok. 2-3 godziny, następnie dokarmić, wymieszać i znów odstawić w ciepłe miejsce na 10-12 godzin.
Przygotowanie chleba:
1. Mąkę (1,8 kg) wsypujemy do misy, mieszamy z solą. Dodajemy aktywny zakwas, wlewamy 1,5 l letniej wody i krótko wyrabiamy ciasto do połączenia składników.
2. Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, ciasto przekładamy do środka. Zwilżamy dłoń wodą i wyrównujemy wierzch. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 4-5 godziny w ciepłym miejscu, bez przeciągów.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 210 °C. Wierzch wyrośniętego ciasta skrapiamy wodą i wkładamy formę do piekarnika. Pieczemy ok. 40 minut.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA w 100 g
Wartość energetyczna: 1558 kJ/368 kcal
Tłuszcz: 1,7 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,3 g
Węglowodany: 83 g
w tym cukry: 1,1 g
Błonnik: 8,3 g
Białko: 9,0 g
Sól: 2,1 g
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Ilość w opakowaniu zbiorczym:
8
WEGETARIAŃSKI:
WEGETARIAŃSKI
CERTYFIKAT BIO:
CERTYFIKAT BIO
WEGAŃSKI:
WEGAŃSKI
BEZ CUKRU (w składnikach):
BEZ CUKRU (w składnikach)
PRODUCENT / DYSTRYBUTOR - NAZWA I ADRES:
MIROSŁAW ANGIELCZYK DARY NATURY, KORYCINY 73, 17-315 GRODZISK
Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
- Bestsellery
|
I odbierz darmowy kupon na 20zł za pierwsze zakupy |
|